Medicatie bij vuurwerkangst

Er zijn vrij veel verschillende medicijnen beschikbaar, maar ieder dier is anders. Wat voor het ene dier goed werkt, doet bij de ander soms nauwelijks wat.
Tot voor kort werd er vaak acepromazine meegegeven. Een middel dat onder verschillende merknamen verkocht wordt, ook bij de dierenwinkel. Uit recente onderzoeken blijkt echter dat uw dier er wel heel rustig uitziet, omdat het spierverslappend werkt, maar ondertussen maakt uw hond wel alles mee! Hij wordt juist gevoeliger voor geluiden, maar kan zich niet uiten. Geef dit middel dus niet, het is niet diervriendelijk!!! Ook verlaagt het de bloeddruk en kan daarmee gevaarlijk zijn voor oudere dieren of dieren met een nier- of hartprobleem.

Wij zetten een aantal betere beschikbare middelen voor u op een rij:

Rustgevende verdamper
Er bestaat een verdamper genaamd D.A.P. (Dog Appeasing Pheromone) die u in het stopcontact kunt stoppen. Deze geeft feromonen af (dit zijn lichaamseigen hormonale geurstoffen) die een geruststellend effect hebben en angst en stress kunnen verminderen. U moet er minimaal twee weken voor oud en nieuw mee beginnen en nog een week laten zitten.

Zylkène
Zylkène is een natuurlijk voedingssupplement. Het bevat α-casozepine, een omgezet melkeiwit dat rustgevend werkt. Het zit in capsules die in hun geheel gegeven kunnen worden. Je kunt ook het wateroplosbare poeder dat in de capsule zit mengen met wat eten, zoals worst. Het helpt huisdieren met veranderingen in hun leefsituatie om te gaan. Hierdoor kunnen ze zich beter aanpassen. Voor het beste resultaat dient u minimaal twee weken tevoren te beginnen. Het heeft geen bijwerkingen en kan veilig gegeven worden aan honden met hart-, nier-, lever- of spijsverteringsproblemen

Alprazolam

Dit is eigenlijk een humaan middel, ofwel bedoeld voor mensen. Het is gebleken dat het goed werkt bij honden met vuurwerkangst en daarom wordt het door de gedragsdeskundigen van de Faculteit Diergeneeskunde uit Utrecht aanbevolen.

Het werkt kalmerend en vermindert de angstgevoelens, het maakt uw hond minder gevoelig voor geluiden. Het voordeel is dat het een blokkerend effect heeft op het geheugen. Belangrijk bij dit middel is dat er gestart wordt bij dieren in rustige toestand. Bij onrustige dieren werkt het langzamer en slechter dan bij rustige dieren, daarom wordt aangeraden om er al een paar dagen voor oudejaarsavond mee te starten. Het mag niet gegeven worden aan honden met leverproblemen, nierproblemen, drachtige dieren, puppy's of bij verhoogde oogdruk. Alleen op voorschrift van de dierenarts verkrijgbaar.

Bij de twee laatstgenoemde medicijnen is het handig om de dosering, tijdstippen en het effect, dat het gebruikte medicijn op uw hond heeft, op te schrijven. U kunt dit dan volgend jaar eventueel bijstellen.

Fenobarbital
Dit middel wordt normaal gesproken bij epilepsie gebruikt, maar het verlaagt ook de angst. Uw hond zal wat suf zijn en minder bang. Er moet ongeveer een week voor de oudejaarsavond begonnen worden om een goede bloedspiegel te bereiken.( 2 x daags 2,5 mg/kg) Na 2 dagen kijkt u wat het effect is op het gedrag van uw hond. Is deze al rustiger, dan laat u hem hierop staan. Merkt u helemaal niets dan verdubbelt u de dosering, vindt u uw hond te sloom dan halveert u de dosering. Het is verstandig de dosering op oudejaarsdag te verhogen naar 2 x daags 5mg/kg. Tenzij uw hond al goed reageert of erg sloom is.
Fenobarbital mag niet gegeven worden aan leverpatiënten en bij verscheidene medicijnen. Uw dierenarts is op de hoogte welke dit zijn.

Aanvullende tips:

  • Doe gordijnen dicht en radio en lichten aan.
  • Sluit deuren (ook binnen) en ramen zodat ontsnapping voorkomen kan worden.
  • Laat uw hond aan een (uiteraard stevige) riem uit en probeer overdag op oudejaarsdag wat meer te wandelen zodat hij al een beetje moe is. Doe dit uitlaten aan de riem al zeker twee weken van te voren. (Om het schrikken voor vuurwerk en het vluchten te voorkomen! Dit maakt de angst alleen maar erger!)
  • Maak de laatste wandeling vóór 22.00 uur op oudejaarsavond.
  • Zorg voor een lekkere kluif of gevulde Kong als afleiding. Als hij tot een spelletje te bewegen is steek daar dan ook energie in.
  • Laat de hond na 24.00 uur niet alleen!
  • Belangrijk: Geef de hond niet de kans om te vluchten!! Vluchten zorgt voor een gevoel van veiligheid, waardoor een hond de volgende keer nog meer zal schrikken en vluchten. Het gevoel van veiligheid werkt verslavend, net als een sigaret.
  • Tot slot: Laat uw dier chippen! Door deze chipregistratie wordt hij gekoppeld aan uw adres en kan hij makkelijker weer bij u teruggebracht worden, mocht hij zoekraken.