Puppy Stuif-In

De belangrijkste periode in het leven van een hond ligt tussen de 8 en 12 weken. Tegen die leeftijd moet de pup uitgebreid kennis hebben gemaakt met alles wat wij in het dagelijks leven als normaal ervaren. Wanneer een pup leert dat verkeer, vreemde mensen, verzorgende handelingen, spelende kinderen, andere honden, de dierenarts,… er allemaal bij horen en heel gewoon zijn, dan zal hij er ook als volwassen hond geen probleem van maken. Maar niet alleen de socialisatie is belangrijk. Uw hond moet ook andere vaardigheden leren, maar op een vrolijke, speelse manier.
In een gemoedelijke sfeer leert u veel over het gedrag van een jonge hond en hoe u zijn natuurlijke instincten zoals zindelijkheid kunt sturen. Uw hond heeft contact met de andere puppy's en u kunt na afloop of voor de lessen nog gezellig wat babbelen met de andere puppyeigenaars. Ook mag u in overleg gebruik maken van Dagopvang Buddy om uw hond te socialiseren op sociale volwassen honden altijd onder begeleiding. Tijdens de introductieles wordt daar het een en ander over uitgelegd.

Puppy’s en spelen

We krijgen vaak de vraag gesteld: ‘Moet mijn pup niet met andere pupjes leren spelen?’
Het klopt dat pups met andere honden moeten leren omgaan, dat voorkomt angst en agressie op latere leeftijd. Maar pups leren het meest van evenwichtige volwassen honden. Pups die regelmatig contact hebben met volwassen honden die ‘weten hoe het hoort’ hebben een veel grotere kans zelf ook op te groeien tot evenwichtige honden.

Maar pups moeten toch spelen? Dat is zó leuk om te zien!

Klopt. Dat vinden wij als instructeur ook. Er zijn weinig dingen leuker dan mollige puppy’s die over elkaar heen buitelen. Probeer dan maar eens niet te glimlachen!

In een nest spelen de pups veel met elkaar. Dat kan ook prima, ze zijn van hetzelfde ras en kennen elkaar door en door. Dat geldt niet voor een puppyklasje. Een al vrij grote berner sennen-pup van 11 weken zal totaal onbedoeld volledig over een teckel-pupje van 9 weken heen walsen. Waardoor de kans bestaat dat het teckeltje al meteen leert: andere honden zijn niet leuk. Dat willen we natuurlijk voorkomen.
In een puppyklas kan heel soms gespeeld worden, onze instructeurs zoeken de pups dan bij elkaar uit, om ervoor te zorgen dat ze een fijne ervaring hebben. Ook zorgen we dat er niet te lang gespeeld wordt, zodat de hondjes uit elkaar gehaald worden als het nog leuk is. (en ze het spel dus niet moeten eindigen met een nare ervaring.)

Let wel:
Deze cursus is geen gehoorzaamheidscursus. Er wordt wel aandacht besteed aan de basisgehoorzaamheid zoals "hier" en "volg", maar de nadruk ligt op het socialiseren van uw hond zodat hij een trouwe en vrolijke kameraad wordt, dit alles onder het motto "JONG GELEERD IS OUD GEDAAN"!

Laat u niet wijsmaken dat een pup van 8 weken niet mag trainen. Dit is onjuiste en achterhaalde informatie. Het is juist van groot belang dat u op een verantwoorde manier met uw pup omgaat vanaf zijn 8ste week omdat hij op die leeftijd juist heel gevoelig is voor zijn omgeving en nieuwe indrukken. Een slecht gesocialiseerde pup komt nauwelijks nog goed terecht in de maatschappij! Door zo vlug mogelijk op een correcte manier om te gaan met de jonge hond, zal uw pup opgroeien tot en open, vriendelijke en gehoorzame kameraad.

Pups zijn welkom vanaf 8 weken, bij voorkeur dat ze:
- op een leeftijd van ongeveer 6 weken gevaccineerd zijn tegen Hondenziekte en Parvo,
- op een leeftijd van ongeveer 9 weken gevaccineerd worden tegen Parvo en Weil (en evt kennelhoest),
- op een leeftijd van ongeveer 12 weken gevaccineerd worden tegen Hondenziekte, Leverziekte, Parvo (en evt Parainfluenza).

Voor kennelhoest is aan te raden, maar niet verplicht.


De cursus bestaat uit een introductieles op woensdagmiddag daarna 4 aaneengesloten lessen op zaterdagmorgen om 09.00 uur, 9.45 uur, 10.30 uur. Maximaal 5 tot 6 pups per groep.